Kur të varfrit e denjë refuzojnë të jenë të virtytshëm dhe ndihma humanitare dështon së imagjinuari një jetë të mirë


AUTO-PAGE-TITLE

Virtyte humanitare

Luftërat ndryshojnë kushtet e jetesës.

Ka një numër të madh vdekjesh të civilëve dhe fluks të njerëzve të zhvendosur me forcë. Ka shpërbërje të familjes, dobësim të rrjeteve sociale dhe prishje të shërbimeve sociale. Ka humbje materiale, çrregullim të ekonomive sociale, zhvendosje të prodhimit të ushqimit dhe eksod të fuqisë punëtore. Ka nivele të larta papunësie dhe paga të ulëta; ka edhe varfëri.

Luftërat krijojnë gjithashtu mundësi të reja.

Njerëzit riorientojnë vetveten drejt njëri-tjetrit dhe drejt fluksit masiv të të huajve – mercenarëve, paqeruajtësve dhe ofruesve të ndihmës. Kam vëzhguar me vite sesi ndihma humanitare me shpurën e saj të ekspertëve, vullnetarëve dhe […]

Artikulimi i ankthit e dëshpërimit

Dhimbje koke

Shqetësime

Trishtim

Tension gjaku

Nervozizëm

Dhimbje

Probleme me gjumin

Stres

Dhimbje kurrizi

Probleme me shikimin

Probleme zemre

Dhimbje stomaku

Paralizë

Dhimbje qafe

Probleme me frymëmarrjen

Dhimbje gjoksi

Ftohtë

Marramendje

Probleme oreksi

Humje e mendjes

Frikë

Nxehtë

Të fikët

Mungesë energjie

Ëndrra të këqia

Zhurma në kokë

Mendime vetëvrasëse

Lodhje

Klaustrofobi

Kolapsim

Ngërç

Diabet

Tension

Autori: Hanna Kienzler

Përkthimi nga: Armanda Hysa […]

E folmja nervoze dhe magjia

“Shumë bahem nervoz” më thotë Shkurta, duke pa nga dritarja oborrin me borë.

Kisha dasht me nisë nji bisedë të vogël e të avashët, duke e pyet se si po shkonte; por, kur fjala bjen direkt tek “nervat”, nuk mbetet ma fort hapësinë ​​për qito. Përndryshe, kjo krijon nji mundësi për gratë për me përshkrue dhimbtën, vujtjet, paknaqësitë dhe zhgënjimet e tyne në kontekstin ma të gjanë të përvojës mbrenda familjes, komunitetit dhe shtetit.

Për k’te arsy, pyta: “Çfarë ndodh kur ndiheni ashtu?”

“M’dhemb kryet, kam presion të ulët gjaku, kam nervozë. Nganjiher, m’thahet fyti dhe ndij nxehtësi. Ajo më ngjitet nalt e nuk muj me […]

Dita Ndërkombëtare e të Zhdukurve – mes shpresës dhe dëshpërimit

Sot asht Dita Ndërkombëtare e të Zhdukurve. Ulë mbi dysheme, me kurrizin mbështetun për divan, unë e Teuta shohim fotografi televizive të qindra njerzve që ecnin përmes qyteteve ma të mëdha të Kosovës, që kërkonin me ditë fatin e të dashtunve të tyne. Gra të veshuna me të zeza mbanin në mënyrë solemne portrete të zmadhueme të burrave, djemve dhe baballarëve të tyne. Në dhomë jehojnë tingujt e ceremonive mortore, intervista e fjalime, ndërsa flamujt janë ngritë për me kërku të vërtetën dhe drejtësinë prej autoriteteve loale e ndërkombëtare.

Mbas nesh, në murin e odës së ndenjes asht varun nji kornizë me portretet dhe […]

Go to Top