Video-regjistrimi


AUTO-PAGE-TITLE

Veç erës, e vetmja zhurmë që ndihet është kërcëllima e lopatave metalike tek thyejnë tokën shkëmbore. Rreth 30 burra po gërmojnë varre një nga një në rresht, njëri pas tjetrit. Është gati për shi. Papritur kamera tërhiqet rrotull dhe nisë të lëkundet poshtë e lart mbi tokë. Ngjyrat konvergojnë në një kombinim të gjelbre, kafeje dhe portokallie. Duket dhé, pastaj bar dhe papritmas, stof rrobe. Figura stabilizohet. Dallohen dy rreshta me trupa të vdekur të mbështjellë me batanije. Me kamerën tash të fiksuar fort në dorë, kameramani, duke nisur nga fundi, nis të ecë përgjatë rreshtave. Një burrë tjetër shihet duke çmbështjellë […]

Loja e së Vërtetës, ose si të binden gratë e fshatit të kërkojnë kujdes shëndetësor mendor

“Gratë që vijnë nga zonat rurale nuk dinë si t’ua shpjegojnë problemet e tyre shëndetësore psikiatërve si unë. Kur u them se problemet e tyre kanë bazë psikologjike, ato thonë: ‘Pse? Kam kushte të mira jetese”. Ndërsa po rregullonte kravatën e tij, psikiatri arsyetonte se meqenëse jeta e grave në fshatrat kosovare ishte kryesisht për të përmbushur nevojat themelore, atyre u mungon një kuptim i rafinuar i emocioneve dhe dhimbjeve të tyre psikologjike. Me pak përçmim në zë, ai vazhdoi, “Ato mendojnë se me pasë për të ngrënë dhe me psë kushte të mira jetese është gjithçka që u nevojitet …” dhe e […]

“Tash e di qysh bahen filmat”. Me jetue përmes tmerreve të luftës

“Kur menoj për luftën, imagjinoj se nuk ka ndodhë vërtetë”, më thot Valbona në nji prej vizitave të mia të shpeshta në shtëpin e familjes së saj. “Duket si nji film. Du me thanë, tash e di qysh bahen filmat. Pashë shtëpi tue u djegë, lopë tue pëllitë furishëm nëpër stalla, njerëz që vrapojshin…” Valbona na hedh kafen dhe dhez Marlboron, tue ndërpre parathanien e saj ogurzezë, dhe ulet në nji shilte ngjyrë kafe të hapun, vnue përgjatë murit të veshun me dru të odës bosh të ndenjës.[1]

Valbona përkulet para, mbështet brrylat në gjunj, thith thellë cigarjen tue nxjerrë tymin e […]

Go to Top